Karate is een vechtkunst die lang geleden is ontstaan op Okinawa, een Japans eiland in de Oost-Chinese zee. Karate is ontstaan uit de samenvoeging van het Chinese Kempo en de inheemse vechtkunsten van Okinawa, die te (手, letterlijk “hand”) werden genoemd.

Omstreeks 1470 werden door de Japanse overheersers alle wapens op Okinawa verboden. Het gevolg was dat de ongewapende vechtkunst zeer populair werd. Men ontwikkelde nieuwe vechttechnieken waarbij landbouwwerktuigen als wapens werden gebruikt. Aanvankelijk werd er alleen ’s nachts in het geheim geoefend. Vanuit deze oorsprong ontwikkelde zich het “Okinawa-te”, de hand van Okinawa. Vermoedelijk is het jaar 1609 één van de belangrijkste data in de geschiedenis van de ontwikkeling van het moderne karate.

Verschillende stijlen karate

Er zijn verschillende stijlen ontwikkeld, waaronder Shotokan, Wadokai en Kyokushin-kai karate. Bij SDF Friends beoefenen we Kyokushin-kai karate, deze stijl is in 1947 ontwikkeld door Masutatsu Oyama.

Bij onze vereniging train je op maat

Tijdens de trainingen wordt eerst de basis aangeleerd. In Japan zijn daar uitstekende methoden voor ontwikkeld die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken. Naast de fysieke training is mentale aspect zeer belangrijk. Het is dus niet alleen je conditie die verbetert, je leert ook wat doorzetten betekent. Niet opgeven, maar doorgaan. Een prachtige kans om door te groeien naar wilskracht en volharding.
Vastberadenheid, doorzettingsvermogen en discipline zijn het hart van het Kyokushinkai karate.

Het aantal leerlingen over de gehele wereld dat Kyokushinkai karate beoefent is groot. Tal van beroemdheden beoefenen (of beoefenden) deze tak van vechtsport, waaronder koning Juan Carlos van Spanje, de vroegere koning Hoessein van Jordanië, en de populaire acteur Sean Connery, bekend van de vele James Bond films.

Onze zeer ervaren trainers hebben oog voor de individuele mens en houden rekening met leeftijd en conditie. De minimum leeftijd is 13 jaar, verder is er geen leeftijdsgrens. Ieder traint op zijn (of haar) eigen niveau (en leeftijd). Het enige wat de trainers van je vragen, is een flinke dosis enthousiasme en een sportieve instelling.

Karate is voor mannen én vrouwen

SDF Friends is in 1994 opgericht door vier ervaren jiu-jitsu en karate leraren. Zij besloten een nieuwe trainingsgroep op te gaan zetten met als doel om meer vrouwen en jeugd kennis te laten maken met karate.
Onze vereniging staat goed aangeschreven, er wordt getraind in een veilige omgeving en er heerst een prettige sfeer. Ook is het goed om te weten dat alle trainers en vrijwilligers binnen onze vereniging een VOG (Verklaring omtrent gedrag) hebben ingeleverd.

Wil je meer informatie? Kom gerust eens kijken naar de lessen of beter nog: doe mee!! Je bent van harte welkom!